طرز کار انکودر

انکودر به وسیله ای گفته می شود که حرکت مکانیکی را به سیگنال های الکتریکی تبدیل کند . به زبان ۰ و ۱ زبان دیجیتال گفته می شود . این وسیله قادر است انرژی مکانیکی را به زبان دیجیتال تبدیل کند . انکودرها انواع مختلفی دارند که بعضی از آنها می توانند خروجی آنالوگ داشته باشند .

انکودرها در اتوماسیون صنعتی کاربرد زیادی دارند . در سرو موتور ها ، هواپیما ها ، صنایع خودرو سازی و … مورد استفاده قرار می گیرد . به طور کلی هرجایی که نیاز باشد نیروی مکانیکی را به زبان دیجیتال و کامپیوتر تبدیل بشود از انکودر استفاده می شود .

انکودر

انکودر

آشنایی بیشتر

برای اینکه با طریقه کار انکودر کنترل موقعیت بیشتر آشنا شوید با مثال توضیح می دهیم . در ماشین آلات بسته بندی، معادن و … برای کنترل موقعیت نوار نقاله و اینکه از نقطه ای حرکت کند و در نقطه ای مشخص متوقف شود و یا برای پرکردن بطری در صنعت های خوراکی با در نظر گرفتن ضرایب گیربکس ، کوپلینگ ها و مسافت طی شده از انکودر استفاده می شود . انکودرهای خازنی ، نوری و مغناطیسی همگی یک فرستنده و گیرنده  LED می باشند و با چرخش شفت و قطع نور پالس های الکتریکی تولید می شود .

انواع انکودر

انکودر های خطی و چرخشی یا دورانی دو مدل می باشد که در ساختمان از آنها استفاده می شود . عملکرد انکودر ها در ساختمان ؛ نوری ، مغناطیسی و خازنی می باشد . کاربرد انکودرها در سنجش سرعت و کنترل موقعیت و جهت چرخش شفت می باشد .

انکودر

انکودر

معمولا در سیستم های کنترلی و اوتوماسیون انکودرخروجی فیدبک را به کنترلر ارسال می کند تا بتواند پارامترهای مشخصی نظیر اندازه گیری سرعت ، جهت چرخش شفت ، کنترل موقعیت را تولید کند .

اندازه گیری سرعت موتورها به وسیله انکودرها با گرفتن فیدبک از موتور صورت می پذیرد . برای کنترل سرعت یک موتور الکتریکی باید از اینورتر برای کم و زیاد کردن سرعت استفاده کرد و برای ثابت نگه داشتن سرعت موتور و سنجش سرعت آن از انکودرها استفاده می شود .